Evaluarea psihologica poate suna intimidant, mai ales atunci cand este vorba de propriul copil. Desigur, este cunoscut faptul ca toti oamenii au punctele lor bune si punctele lor mai putin bune, dar sa accepti ca cineva sa se uite la tine de aproape, sa vada cum analizezi lucrurile, poate fi mai putin confortabil!
Pe de alta parte, poate la un moment dat a aparut intrebarea daca testarea ar putea ajuta sa ne facem o idee mai buna asupra stilului de invatare al copilului, sau de ce apar dificultati in anumite contexte. Ce ar fi daca l-am putea ajuta in legatura cu scoala? Ce ar fi daca evaluarea ar putea explica de ce copiii reactioneaza intr-un anumit fel si cand se intampla lucrurile acestea, pentru a le putea face mai bine fata?
Evaluarea psihologica seamana foarte mult si este la fel de importanta ca evaluarea medicala (precum analizele de sange, de exemplu). Asemenea medicului care coreleaza rezultatele testelor pentru a planifica un tratament eficient, psihologii utilizeaza teste pentru a eficientiza si construi planurile de interventie intr-un mod cat mai adaptat nevoilor celor ce le servesc.
Evaluarea presupune identificarea: despresiei, deficitului de atentie, ADHD, TSA, intarzieri in dezvoltarea cognitiva, anxietate, probleme comportamentale, impulsivitate, opozitionism, dislexie, dificultati ale ariei executive, intarzieri in comunicare, probleme de invatare, deficiente vizuale, dar si cazurile de supradotare.
Testarea psihologica presupune utilizarea unor instrumente standardizate si validate stiintific, alaturi de observatia clinica. Odata ce evaluarea este scorata, iar raportul scris este gata, are loc o intalnire in care psihologul ofera toate informatiile referitoare la evaluare si recomandari.
Asa cum fiecare persoana este diferita, fiecare evaluare difera. Evaluarea psihologica este adaptata nevoilor individuale. Acest lucru asigura faptul ca recomandarile sunt adaptate nevoilor celor ce le servesc.
Comentários