top of page
  • Writer's pictureAndreea Popovici

Grupuri de socializare

Socializarea este un proces important în dezvoltarea copiilor. Reprezintă procesul prin care copiii devin membri sociali ai unui grup, preiau valori, comportamente și credințe comune societății.


Grupurile de socializare pot ajuta copiii și adolescenții să dezvolte abilități sociale puternice și de durată.


 

Adesea, părinții copiilor cu autism se străduiesc să găsească cele mai bune resurse de învățare și dezvoltare pentru copiii lor. Din acest motiv, unii părinți au întrebări legate de validitatea grupurilor de socializare pentru copii. Sunt acestea cu adevărat eficiente?


 

Aproape toți am experimentat, la un moment dat, un nivel de disconfort într-un context social. Nu este neobișnuit să realizăm că ne aflăm într-o situație în care nu știm neapărat cum să reacționam. Cu toate acestea, pentru copiii cu TSA, aceste situații se întamplă mai des decât în cazul semenilor sai, neurotipici. În timp ce grupurile de socializare pot aduce beneficii oricui, acestea pot fi cu atat mai important de integrat în activitățile copiilor cu TSA, deoarece au numeroase beneficii.


Grupurile de socializare sunt mai mult decât o întâlnire de joacă. Acestea servesc drept loc de întâlnire în care, copiii aflați într-un proces terapeutic, se întâlnesc unii cu alții pentru a-și îmbunătăți interacțiunile sociale. Aceste grupuri ajută copiii să învețe noțiuni fundamentale ale interacțiunii sociale – precum strategii de rezolvare de probleme sau atenție împărtășită (joint attention).


În timp ce copiii învața aceste abilitati, se și joacă și se și distrează!


În cadrul grupurilor de socializare, copiii dobândesc abilități ce îi vor ajuta întreaga viață să interacționeze cu ceilalți membri ai comunității. Copiii vor deprinde abilități de control al emoțiilor, vor învăța să inițieze conversații, vor înțelege emotii, vor învăța să interpreteze gesturile și reacțiile celorlalți și multe alte abilități.


 

Surse:


232 views0 comments

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page